Punkty na plaszczyznie
San Tropes: Na plaszczyznie leza trzy punkty A B i C
Ponizej podajemy odleglosci miedzy tymi punktami
Niektore dane sa bledne −wyszukaj je
W przypadku gdy dane sa poprawne rozstrzygnij czy punkty leza na jednej prostej
a) AB=2 BC=1 cA=1
b) AB=3/4 BC= 2/5 CA=1
c) AB= 10,3 BC= 2,5 CA= 1,3
d) AB= 12,25 BC= 13,75 CA=1,5
e) AB= 123 BC= 273 CA= 117
f) AB= 0,23 BC= 1,17 CA=1,29
20 mar 12:04
San Tropes: Ktos naprowadzi ?
20 mar 12:23
iteRacj@: Dla dowolnych pktów A,B,C na płaszczyżnie: |AB|≤ |BC|+|AC|
Równość zachodzi dla punktów współliniowych.
20 mar 12:28
piotr:
20 mar 12:31
San Tropes: Dziekuje za odpowiedzi
Juz sobie oblicze
20 mar 12:34
iteRacj@: Podpowiem, że błędne dane są w dwóch przypadkach.
20 mar 12:42
San Tropes: Mam jedno jeszcze pytanie .Skad wiemy ze tutaj punkt C lezy miedzy punktami A i B ?
20 mar 19:05
iteRacj@: Zależność z 12:28 musi zachodzić dla każdej trójki odległości. Wybór nazwy punktu leżącego
pomiędzy dwoma pozostałymi jest przypadkowa.
20 mar 19:08
San Tropes: Wiec c) bledna bo AB>BC+AC
Szukam drugiego blednego zapisu i nie widze
20 mar 19:16
iteRacj@: e/
20 mar 19:20
iteRacj@: Ja zaczynam od sprawdzania, czy największa odległość jest mniejsza od sumy dwóch pozostałych.
20 mar 19:25
San Tropes: Cyba juz rozumiem
Musze sprawdzic tak
AB≤BC+CA
BC≤AB+CA
CA≤BC+AB
I dopiero wtedy na podstawie tych obliczen wykazac czy punkty sa wspoliniowe itd
20 mar 19:25
iteRacj@: Sprawdzasz, czy nie ma błędu w danych, czyli czy możliwe są takie odległości pomiędzy punktami
na płaszczyźnie trzy sprawdzenia
AB<BC+CA
i
BC<AB+CA
i
CA<BC+AB
I potem sprawdzasz, czy
AB=BC+CA
lub
BC=AB+CA
lub
CA=BC+AB
Jeśli znajdziesz jedną taką równość, a żadne dwa punkty nie pokrywają się, to masz już
współliniowość w tej kolejności i kończysz.
20 mar 19:35
San Tropes: dzieki
20 mar 19:36