matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Bedzie_Dobrze:
Jak się za to zabrać, i jaki jest sposób rozwiązywania tego?
arcsin(1−2x)
4x
2
−1
20 mar 10:52
Bedzie_Dobrze:
Zapomniałem dodać lim
x−>
1
2
Czy taki sposób jest poprawy?
acrsin(1−2x)
lim
x−>
1
2
=
= lim
x−>
1
2
=
(2x
2
−1)(2x
2
+1)
acrsin(1−2x)
1
*
−(−2x+1)
(2x+1)
acrsin(1−2x)
1
= 1 Więc mam lim
x−>
1
2
1 *
= lim
x−>
1
2
−(−2x+1)
(2x+1)
1
1
=−
= −
(2*
1
2
+1)
2
20 mar 11:01