Oblicz odleglosc punktu
bułas: Punkt A należy do obszaru kąta o mierze 60 stopni.Odległości punktu A od ramion kąta są równe
a=2,b=√3−1.Oblicz odleglosc punktu A od wierzcholka kata.
19 mar 21:14
a7: mam pytanie: czy wypada wklejać rozwiązania gotowce z innych portali?
19 mar 21:26
Noeikm: Pomoc to pomoc więc na pewno.Zawsze szukam sobie przed wklejeniem tu treści roznych
odpowiedzi,ale jak chcę coś inaczej rozwiązać/nie rozumiem to wklejam tresc
19 mar 21:31
19 mar 21:36
bułas: dzieki
19 mar 21:37
a7:
19 mar 22:00
Eta:

Na poziomie gimnazjum

( z trójkątów "ekierkowych" 0
o,60
o,90
o
|AD|=2
√3−2 to |DB|=2
√3 więc |OB|=2
to |OA|=2
√2
==========
19 mar 22:03
a7: fajno
19 mar 22:04
Eta: 30o ( nie wpisała się 3 (sorry
19 mar 22:09
Mila:

1) W ΔADB:
2)W ΔCBO: |BC|=
√3+3
3)
d
2=(
√3−1)
2+(
√3+1)
2
d
2=8
d=2
√2
=========
19 mar 22:23
Mila:
O,
Eta ma ten sam wynik
19 mar 22:23
Eta:
A czemu niby miałaby mieć inny wynik ?
19 mar 22:28
Mila:
No ja myślałam, że mój wynik błędny.
19 mar 22:29
a7: Eta ma chyba 100% poprawnych i łebskich wyników
19 mar 22:29
Eta:
Można jeszcze podać inny sposób ( ale po co?
zauważyć,że |OA|=2R −− średnica okręgu opisanego na czworokącie OBAC
a u Ciebie ODAB
19 mar 22:33