Ciąg wielomian i równanie
Mateuszz: 1) Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno
rozwiązanie
4IxI−14/IxI−3=2m−1/m+2
Pomnożyc na krzyż potem prznieść x na jedna stronę?
2) Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu w(x)= x20−3x19+2x+1 przez wielomian
G(x)=x3−3x2−x+3
3) W nieskończonym ciągu geometrycznym dowolny wyraz jest 10 razy większy od sumy wszystkich
wyrazów po nim następujących. Wyznacz iloraz tego ciągu.
19 mar 20:53
janek191:
3) a
n = 10 ( S − S
n)
I q I < 1
| | a1 | | 1 − qn | |
a1 qn−1 = 10 *( |
| − a1 |
| ) / : a1 |
| | 1 − q | | 1 − q | |
| | 1 | | 1 − qn | |
qn−1 = 10*( |
| − |
| ) / * ( 1 − q ) |
| | 1 − q | | 1 − q | |
(1 − q)*q
n−1 = 10 − 10*(1 − q
n)
q
n−1 − q
n = 10 − 10 + 10 q
n
11 q
n − q
n −1 = 0
q
n −1*( 11 q − 1) = 0
11 q = 1
19 mar 21:35