Geometria przestrzenna
TSP: Prostokąt o bokach długości a i b (a<b) obraca się dookoła prostej leżącej w płaszczyźnie
prostokąta, nie przecinając prostokatą, równoległej do dłuższego boku i odległej od niego o c.
Wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość bryły powstałej przez obrót prostokąta.
Wyszło mi P=2π(a+c)((a+c)+b) oraz V=π(a+c)2b, jednak w odpowiedziach jest kompletnie inny
wynik. Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
19 mar 20:51
a7:

to będzie taki walec bez walca w środku
V=π(a+c)
2*b−πc
2*b=πab(a+2)
19 mar 21:10
a7: ?
19 mar 21:11
Mila:

To jest rura ( pusta w środku)
−
|AO|=R=a+c
r=|BO|=c
1) V=πR
2*b−πr
2*b=π*b*(R
2−r
2)=π*b*[(a+c)
2−c
2]= π(a
2+2ac)*b
2) Pole powierzchni:
P
b=2πR*b+2π*r*b=2π*b(R+r)=2πb*(a+2c)
Pole pierścienia :
P
p=πR
2−πr
2=π*(R
2−r
2)=π*[(a+c)
2−c
2]=π*(a
2+2ac)
P
c=2πb*(a+2c)+2π*(a
2+2ac)
=====================
Czy się zgadza teraz, może jest pomyłka?
19 mar 21:13
a7: P=π(a+c)b+πcb +π(a+c)2−πc2=...
19 mar 21:13
a7: w obliczeniu P jest oczywiście błąd przepraszam
P=2π(a+c)b+2πcb +π(a+c)2−πc2 =
chyba teraz dobrze
19 mar 21:28