Bardzo proszę o pomoc
zdesperowana licealistka: Dany trójkąt ABC o wierzchołkach A=(1;1) B=(−2;2) C=(3;−5). Wykaż, że wysokości trójkąta
przecinają się w jednym punkcie.
19 mar 20:39
Eta:
Głupszego pytania nie widziałam
Wysokości każdego trójkąta przecinają się w jednym punkcie zwanym ortocentrum
Sprawdź czy ten trójkąt istnieje!
Może masz
wyznaczyćwspółrzędne tego punktu ?
19 mar 20:53
19 mar 21:49
janek191:
19 mar 21:54
PW: Możliwe że zdesperowana licealistka dostała takie polecenie. Byłby to analityczny dowód
znanego faktu dotyczący konkretnego trójkąta. Ni ma rady − trzeba napisać równania trzech
wysokości i pokazać, że układ trzech równań ma jedno rozwiązanie.
19 mar 23:36