Wyznacznik newtona, silnia
Sławomir: Wyjaśnij dlaczego jeśli:
1) wyrazy ciągu ( a
1, a
2 ,..., a
k) ∊ liczb naturalnych ,
2) ich suma jest mniejsza bądz równa n (a
1 + a
2 + ... + a
k) ≤ n
to zachodzi:
| | n! | |
|
| ∊ Liczb całkowitych (x − mnożenie) |
| | a1! x a2! x .... x ak! | |
19 mar 20:37
jc: Zapiszę dowód dla k=3. Kropki sam wpiszesz.
a+b+c ≤ n
iloczyn liczb całkowitych jest liczbą całkowitą.
19 mar 21:05
Sławomir: a więc tak:
w próbie rozszyfrowania tego skryptu doszedłem do następujacych rzeczy:
rozpatrzmy dla k=3 i "ładne" 3 iczby po kolei 1,2,3 i n=6
( oczywiscie moga byc dowolne), zatem wtedy:
| |
− czyli dla "3" mam 6 miejsc do zagospodarowania |
| |
| |
− czyli dla dwóch "2" mam 5 miejsc do zagospodarowania bo trojka jedno zajela |
| |
| |
− czyli dla trzech "1" mam 3 miejsca |
| |
tylko to (6−3−2−1)! pozostaje dla mnei zagadka skad sie wzielo i dlaczego
19 mar 22:15
Sławomir: Ogólnie to tak naprawde sens, geneza i całokształt pozostaje dla mnei zagadka.
Bo dedukować na ślepo tak jak powyzej w ciemno to chyba nie na tym rzecz polega
19 mar 22:17