Ciąg geometryczny.
roof: Pierwszy odcinek łamanej ma długość 128 cm, a długość każdego następnego jej odcinka jest o 25%
większa od długości poprzedniego. Najdłuższy odcinek tej łamanej ma długość 250 cm. Oblicz z
ilu odcinków składa się ta łamana.
W odpowiedziach jest n=4, ale coś mi to nie wychodzi. Mógłby ktoś rozwiązać?
19 mar 19:52
ICSP: a
1 = 128
Z 4 odcinków.
19 mar 19:55
Pytający:
I odcinek 128 cm
II odcinek 1,25*128=160
III odcinek 1,25*160=200
IV odcinek 1,25*200=250
19 mar 19:57
roof: Dziękuję, próbowałem zrobić to ze wzoru ogólnego ciągu geometrycznego, ale tak rzeczywiście
szybciej.
19 mar 20:00
ICSP: Jak będziesz miał ciąg 500 łamanych to szybciej będize już ze wzoru ogólnego.
19 mar 20:01
a7: a1=128 a2=128*1,25=160 a3= 160*1,25=200 a4=200*1,25=250
n=4
19 mar 20:03