matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną szeście kera: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną jedynkę, pod warunkiem że iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest parzysty. I moje rozumowanie: Jest to prawdopodobieństwo warunkowe, czyli P(A|B)=P(AnB)/P(B) A − min. jedna jedynka B − iloczyn liczb oczek jest parzysty Ω=6*6*6=216 P(B) obliczyłem na podstawie drzewka, czyli z ośmiu zestawów siedem zostało zgodnych z treścią zadania, tzn. (p p p np np p p np p) P(B)=7/8 nie mam pomysłu jak obliczyć P(AnB), wychodzi mi inny wynik. w odpowiedziach ostateczny wynik to 8/21
19 mar 19:13
Mila: A− w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną jedynkę B−iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą. B' −iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą |B'|=33=27 wyrzucono liczby oczek ze zbioru:{1,3,5} |B|=216−27=189 A∩B− iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą i wypadła co najmniej jedna jedynka

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

(1, x,y)− obie parzyste −
*32=27 możliwości

lub jedna parzysta jedna nieparzysta ( różna od 1) − 3*2*3!=36

nawias
3
nawias