Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną szeście
kera: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej jedną jedynkę, pod warunkiem że iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest
parzysty.
I moje rozumowanie:
Jest to prawdopodobieństwo warunkowe, czyli
P(A|B)=P(AnB)/P(B)
A − min. jedna jedynka
B − iloczyn liczb oczek jest parzysty
Ω=6*6*6=216
P(B) obliczyłem na podstawie drzewka, czyli z ośmiu zestawów siedem zostało zgodnych z treścią
zadania, tzn. (p p p np np p p np p)
P(B)=7/8
nie mam pomysłu jak obliczyć P(AnB), wychodzi mi inny wynik.
w odpowiedziach ostateczny wynik to 8/21
19 mar 19:13
Mila:
A− w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną
jedynkę
B−iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą.
B' −iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
|B'|=3
3=27 wyrzucono liczby oczek ze zbioru:{1,3,5}
|B|=216−27=189
A∩B− iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą parzystą i wypadła co najmniej jedna jedynka
| | | |
(1, x,y)− obie parzyste − | *32=27 możliwości |
| | |
lub jedna parzysta jedna nieparzysta ( różna od 1) − 3*2*3!=36
| | | |
(1,1,x) dwie jedynki i jedna parzysta− | *3=9 możliwości |
| | |
|A∩B|=27+36+9=72
19 mar 20:47
kera: dzięki Mila <3
19 mar 21:05