Ciag
Ola: Dana jest suma ciągu określona wzorem sn =3n2+2n, wynika z tego że ciąg an jest
A. Arytmetyczny
B. Geometryczn
C. Stały
D. Malejąco
Doszłam do tego że an=−2n+1 ale co dalej to nie mam pojęcia
19 mar 18:39
6latek: an= Sn−Sn−1
ja nie sprawdzam ale skoro tak wyszlo to
sprawdzamy
an+1−an
roznica powinna wyjsc stala wiec bedzie A i D
19 mar 19:14
ICSP: Suma z każdym kolejnym n−em się zwiększa, więc jakim cudem ciąg może być malejący ?
an = Sn − Sn − 1 dla n > 1
an = Sn dla n = 1
ostatecznie
an = 3n2 + 2n − ( 3(n − 1)2 − 2n + 2) = 10n − 5 dla n > 1
S1 = 5 = a1
Ostatecznie
an = 10n − 5 dla każdego n
Ciąg przypomina funkcję liniową, więc jest arytmetyczny, istotnie:
an + 1 − an = 10 = r
19 mar 19:38