POOOMOOCYYY
efka: Dane są punkty A=(−1;0) B=(k2;1) C=(−2;−3k). Dla jakiej wartości parametru k proste AB i AC są
prostopadłe?
19 mar 18:39
Mila:
AB→=[k2+1,1]
AC→=[−1,−3k]
[k2+1,1] o [−1,−3k]=0 iloczyn skalarny wektorów równy 0.
−k2−1+1*(−3k)=0
−k2−1−3k=0
k2+3k+1=0
dokończ sama
19 mar 19:21
efka: Odpowiedzi w książce podają,że k=12 lub k=1,a pierwiastek z delty wychodzi mi √5 więc
dalej też mi wychodzi dziwny wynik
19 mar 19:31
Mila:
Dobrze przepisane zadanie?
Zaraz sprawdzę.
19 mar 19:51
efka: Tak, wszystko dobrze przepisane. Sama wcześniej policzyłam i również doszłam do takiego
równania z deltą, ale nie zgadzał mi się wynik z odpowiedziami, dlatego zgłosiłam się tutaj,
ale może jest po prostu błąd w odpowiedziach
19 mar 20:02
Mila:
Z jakiej książki?
19 mar 20:18
Mila:

Jeżeli podstawimy wartości k z odpowiedzi to otrzymamy punkty:
dla k=1
A=(−1,0), B=(1,1), C=(−2,−3) jak widzisz prostopadłości nie ma
19 mar 20:29
efka: książka matematyka z sensem
dziękuję serdecznie za pomoc!
19 mar 20:36