zadanie optymalizacyjne
Pitagorras32:

Prostokątną kartkę o wymiarach |AB| = a , |AD| = b (a<b) zagięto tak jak na rysunku .
Wyznacz punkty M tak, aby ślad zgięcia MN był najkrótszy . ODP to |DM|= 3/4
19 mar 17:24
an:

Trójkaty MNA i ABC są podobne (trochę arytmetyki z kątami)
Pitagoras, proporcje i otrzymujemy
| 2x 3 | | 3 | |
MN=√ |
| pochodna i mamy MNmin dla x= |
| a |
| 2x−a2 | | 4 | |
20 mar 11:58
Pitagorras32: Dziękuję!
23 mar 15:31
NiedzielnyMaturzysta: An czy mógłbyś proszę rozpisać jak do tego doszedłeś
26 maj 13:58