przekształcenia wykresów funkcji
ninaaa: cześć! Nie rozumiem różnicy między wykresami w tych dwóch przykładach
a) f(x)=√|x|−1
b) f(x)=√|x−3| −2
W przykładzie a między wykresem g(x)=√x−1 a wykresem f(x)=√|x|−1 jest pewna odległość ,
natomiast w przykładzie b wykres g(x) = √x−3 −2 i wykres f(x)= √|x−3| −2 "dotykają się"
nie dam rady narysować tego żeby pokazać jak to wygląda, bo piszę z telefonu
dlaczego w jednym przypadku wykresy się dotykają a e drugim jest odległość mimo, że to te same
przekształcenia?
Proszę o pomoc!
19 mar 15:58
plack: Czy |x−1| to to samo przekształcenie co |x|−1?
19 mar 16:21
plack: czy to te same wykresy?*
19 mar 16:35
Mila:
a)f(x)=√|x|−1
Df:
|x|−1≥0⇔|x|≥1
x≤−1 lub x≥1
Df=(−∞,−1>∪<1,∞)
b) f(x)=√|x−3| −2
Df=R
Czy to pomoże Ci zrozumieć problem?
19 mar 18:34