13 | ||
opisanego i wpisanego w ten trójkąt jest równy | . | |
4 |
abc | ab | r(a+b+c) | c | |||||
kombinując wzorami | , | , | ,R= | ![]() | ||||
4R | 2 | 2 | 2 |
R | 13 | 13 | |||
= | ⇔R= | r | |||
r | 4 | 4 |
13 | ||
|AB|=2R= | r | |
2 |
17 | 13 | |||
a+b=2r+2R⇔a+b= | r /:( | r) | ||
2 | 2 |
a | b | 17 | |||||||||||||||||||||
+ | = | ⇔ | |||||||||||||||||||||
|
| 13 |
17 | 289 | |||
sinα+cosα= | /2⇔2sinα*cosα= | −1 | ||
13 | 169 |
60 | ||
sinα*cosα= | ||
169 |
17 | 60 | |||
sinα*( | −sinα)= | , sinα∊(0,1) | ||
13 | 169 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |