Pochodne,styczna
Blake: Proszę o pomoc. Pierwiastki wychodzą mi niewymierne. Tj. x1=1+√2 x2=1−√2
Treść :
Wyznacz wspolrzedne takiego punktu A, ze styczna do wykresu funkcji f w punkcie A, jest
prostopadła do prostej k, jesli:
f(x)=3−x1−x ,k:2x+y−5=0
19 mar 08:34
ICSP: | | 3 − x | | 2 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| |
| | 1 − x | | 1 − x | |
(x − 1)
2 = 4
x = 3 v x = −1
19 mar 08:47
Blake: SKAD się wzięła 1 i 2 linijka?
19 mar 08:52
Blake: Poprawka: 2 wiem skąd a 1 nie
19 mar 08:53
ICSP: Zwykłe sprowadzenie funkcji wymiernej do postaci kanonicznej.
| | 3 − x | |
Nie musisz tego robić −> możesz zwyczajnie policzyć pochodną f(x) = |
| |
| | 1 − x | |
za pomocą wzoru na pochodną ilorazu. Powinno wyjść to samo.
19 mar 08:56
Blake: Faktycznie

dziękuję
19 mar 09:02