rozwiązać nierówność
nat: Rozwiązać nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| <0 |
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+9)(x+10) | |
19 mar 08:00
ICSP: D : x ∊ R \ { 0 , −1 , ... , −10 }
19 mar 08:19
nat: czemu między ułamkami jest minus nie plus?
19 mar 08:34
nat: ułamek nie będzie wtedy na minusie?
19 mar 08:35
ICSP: Sprowadź do wspólnego mianownika jak nie wierzysz.
19 mar 08:40
nat: | 1 | | 1 | | x−1−x | | −1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x | | x−1 | | x(x−1) | | x(x−1) | |
19 mar 08:53
ICSP: u mnie w mianowniku jest plus a u ciebie minus.
19 mar 08:54
nat: no tak ale ten sposób prowadzi do innej postaci
19 mar 08:59
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| = |
| − |
| |
| | x(x − 1) | | x | | x − 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = −[ |
| − |
| ] |
| x(x+1) | | (x+1)x | | x +1 | | x | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = − [ |
| − |
| ] |
| (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+1) | | x + 2 | | x + 1 | |
.
.
.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = − [ |
| − |
| ] |
| (x+9)(x+10) | | (x+10)(x+9) | | x + 10 | | x + 9 | |
Dodając dostaniesz :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−[ |
| − |
| ] − [ |
| − |
| ] + ... − [ |
| − |
| ] |
| | x +1 | | x | | x + 2 | | x + 1 | | x + 10 | | x + 9 | |
co jest równe
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− (− |
| ) − |
| = |
| − |
| |
| | x | | x + 10 | | x | | x + 10 | |
czyli dokładnie to samo.
Tylko minusów w ciul więcej.
19 mar 09:07
nat: Super, dziękuję. A później otrzymaną nierówność rozwiązuję graficznie?
19 mar 09:12
ICSP: Później otrzymają nierówność rozwiązujesz wybranym sposobem.
Ja wolę rozwiązania algebraiczne, ty możesz woleć graficzne.
19 mar 09:13