Okregi wspolsrodkowe
6latek:

Dane sa dwa wspolsrodkowe okregi . Trzeci okrag przecina jeden z danych okregow w punktach A
i B a drugi okrag w punktach C i D
Wykaz ze ABIICD
Laczymy punkt O i O
1
Z przystawania trojkatow OCO
1 i ODO
1 (cecha BBB)
OC=OD (jako promienie okregu
O
1c= O
1D
OO
1 wspolny bok dla trojkatow
Z przystawania tych trojkatow wynika rownosc kątow COO
1 i DOO
1
Z tego wynika ze OO
1 jest dwusieczna kąta COD
Wobec tego ze trojkaty COD i CO
1D sa rownoramienne i CD jest ich wspolna podstawa to OO
1
jest tez dwusieczna kąta CO
1D
W trojkacie rownoramiennym dwusieczna kąta przy wierzcholku jest prostopadla do podstawy i
dzieli ja na polowe
czyli CD⊥OO
1
W zwiazku z tym ze okregi sa wspolsrodkowe tak samo OO
1 bedzie dwusieczna kąta AOB i AO
1B
Stad AB⊥OO
1
Skoro dwie proste sa prostopadle do trzeciej prostej to te proste sa do siebie rownolegle
czyli ABIICD
Moze tak byc , czy naley to inaczej rozpisac ?
18 mar 21:22
6latek:
18 mar 22:02
6latek:
20 mar 11:45
iteRacj@: Punkty C,A,O i D,B,O nie są współliniowe, rysunek chyba ma tu błąd.
20 mar 12:13
6latek: Dzien dobry !
Nie sa gdyz najpierw rozpatrywalem okrag z punktami przeciecia A i B
Potem z C D
20 mar 12:16
iteRacj@: Ale tego nie wykorzystujesz w rozwiązaniu, nie zauważyłam wcześniej.
Pomysł rozwiązania dobry, ja bym w zapisie stosowała więcej symboli (niż opisów), byłoby
krócej.
20 mar 12:18
6latek: Wiec prosze podaj jak by to mialo wygladac wedlug Ciebie . Dziekuje !
20 mar 12:21
iteRacj@: To jeszcze może bym zaznaczyła odcinki AO1 i BO1 oraz AO i BO.
20 mar 12:22
iteRacj@:
tylko tyle, że zamiast pisać
Z przystawania trojkatow OCO1 i ODO1 wynika rownosc kątow COO1 i DOO1
można
ΔOCO1≡ΔODO1 ⇒ |<COO1|=|<DOO1|
20 mar 12:25
6latek : Tak naprawde to pomylilem sie i najpierw byly punkty C i D a potem A i B
Dobrze poprawie rysunek
20 mar 12:26
6latek : Doszedlem do zadan z konstrukcji z tego zbioru ale zanim przystapie do nich musze odpoczac
troche
Potem sie zglosze o pomoc
20 mar 12:29
iteRacj@: Na tak małym rysunku trudno to narysować lepiej, chodzi o to, żeby widzieć, że nie są
współliniowe.
20 mar 12:35
6latek : czyli zostaly mi zadania z tego zbioru z przystawania trojkotow od 2.60 do 2.82
Ale tak jak powiedzialem musze odpoczac .
20 mar 12:39