Rownoleglobok
6latek:

na prostej k zawierajacej przekatna AC rownolegloboku ABCD obrano punkty E i F tak ze AE=CF
oraz punkt A lezy pomiedzy punktami E i C zas punkt C lezt miedzy punktami A i F
Wykaz ze czworokat EBFD jest rownoleglobokiem
OE= OF
OD= OB
kąt DOF= kątowi EOB
cecha BKB ΔEOB≡ΔDOF
Z przystawania tych trojkatow wynika rownosc bokow EB i DF
ΔDOE≡ΔFOB cecha BKB
z przystawania tych trojkatow wynika rownosc bokow ED i BF
Wniosek z rownosci tych bokow wynika ze czworokat EBFD jest rownoleglobokiem
15 mar 21:56
Bleee:
Ja bym się przyczepić do tego że nie wykazales że to jest rownoleglobok tylko że ma krawędzie
'parami równej długości' (nie wiem na ile to jest poprawne stwierdzenie).
Musisz jeszcze pokazać rownosc kątów (która jest 'oczywista' nie mniej, nie jest na chwilę
obecną pokazana).
15 mar 22:27
Mila:
Wystarczy to, że przekątne dzielą się na połowy.
15 mar 22:33
6latek: Dziekuje
Blee zastanowie sie
Milu wykazalem to nie ? Dobranoc
15 mar 22:40
6latek: Czesc
Blee 
Wspominales o katach . Co nalezy pokazac ?
16 mar 12:58