Poprawna odpowiedź to B?
Orkak: Dokładnie dwie liczby należące do zbioru {−2,−1,3} są rozwiązaniami równania
a. (x−1)(x−2)(x−3)=0
b. (x+1)(x2−4)(x−3)=0
c. (x2−1)(x−2)(x2−9)=0
d. (x2−3)(x−1)(x+2)=0
15 mar 19:41
Orkak: Poprawna odpowiedź to B?
15 mar 19:43
ICSP: nie
15 mar 19:43
janek191:
c.
15 mar 20:25
Mila:
dla b mamy:
(x+1)=0 lub (x2−4)=0 lub (x−3)=0⇔
x=−1 lub x=2 lub x=−2 lub x=3
3 liczby z podanego zbioru są rozwiązaniami tego równania
c)
(x2−1)=0 lub (x−2)=0 lub (x2−9)=0
x=1 lub x=−1 lub x=2 lub x=3 lub x=−3
{−1,3}⊂{−2,−1,3}
d) (x2−3)=0 lub (x−1)=0 lub (x+2)=0
x=√3 lub x=−√3 lub x=1 lub x=−2
−2 ∊{−2,−1,3} jedna liczba ze zbioru
15 mar 22:11