Styczna do wykresu funkcji.
Kasia: Jeżeli prosta y= 5x + b jest styczna do wykresu funkcji f(x) = 2x3 − x, to współczynnik b moze
byc rowny :
A.−3
B.4
C.1
D. −1
15 mar 19:34
iteRacj@:
Współczynnik kierunkowy prostej jest równy pochodnej funkcji f(x) w punkcie styczności.
Jak znajdziesz wzór f'(x) i przyrównasz do współczynnika kierunkowego prostej, to będziesz
mogła obliczyć współrzędne punktu(ów) wspólnych obu wykresów.
I dzięki temu po podstawieniu do równania prostej, obliczysz współczynnik b.
15 mar 20:01
Kasia: No okey, wyszlo mi 6x
2 − 5x +b+1=0
No i co teraz, delta wychodzi nieładna
15 mar 20:27
ICSP: współczynnik kierunkowy a nie cała prosta.
15 mar 20:43
janek191:

f '(x) = 6 x − 1 = 5 ⇒ x = 1
A = ( 1, f(1)) f(1) =1
A = (1,1)
y = 5 x + b
1 = 5*1 + b ⇒ b = − 4
15 mar 20:45
ICSP: f' = 6x2 − 1
f'(x) = 5 ⇒ x = ± 1
15 mar 20:46
janek191:
Zgubiłem "kwadrat "
15 mar 20:49
Kasia: Dziękuję❤
15 mar 21:18