Oblicz dziedzinę funkcji
Michał :): Dobry wieczór
ja w sprawie liczenia dziedziny funkcji dwóch zmiennych hmnnn
| x | |
no to oto funkcja f(x,y)=√ |
| −1 //pierwiastek kończy się po (−1) |
| x2−y2+2x | |
| x | |
no i wiem tylko to że na pewno x2+y2+2x=/=0 ⋀ |
| −1>=0 |
| x2+y2+2x | |
i w sumie mółbym
| x | |
napisać |
| >=1 pomnożyć teraz przez mianownik, tylko no to jest nierówność co jak |
| x2+y2+2x | |
mianownik będzie ujemny mam rozpatrzeć dwa przypadki?
15 mar 18:41
janek191:
To w końcu jest x2 − y2 +2 x, czy x2 + y2 +2 x ?
16 mar 08:09