funkcja homograficzna
ww: Wyznaczyć w układzie współrzędnych zbiór A={(x;y); xy+x−y−5=0}. Podać wszystkie pary liczb
całkowitych (x;y) spełniających to równanie
15 mar 18:04
wredulus_pospolitus:
yx − y + x − 5 =0
y(x−1) = −x+5
| | −x + 1 +4 | | 4 | |
y = |
| = −1 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
zauważ, że aby y była liczbą całkowitą to (x−1) musi dzielić 4.
Do dzieła.
15 mar 18:07
wredulus_pospolitus:
I nie zapomnij o sytuacji gdy x=1
15 mar 18:07
ww: czy jedyną parą będzie x=3 i y =1?
15 mar 18:16
ww: ah i jeszcze x=2 i −3
15 mar 18:17
ww: i −1
15 mar 18:19
ICSP: xy+x−y−5=0
xy + x − y −1 = 4
x(y + 1) − (y + 1) = 4
(x − 1)(y + 1) = 4
pary postaci (x,y) :
(5 , 0) , (3,1) , (2 , 3) , (−3 , −2) , (−1 , −3) , (0 , −5)
15 mar 18:38
ww: dziękuję
15 mar 18:43