Oblicz objetosc stozka
Michał:

W kulę o promieniu długości R wpisano stożek o maksymalnej objętości. Oblicz objętość tego
stożka.
h
2+r
2=R
2
h=
√R2−r2
H=h+r
Proszę o pomoc bo mam tu blokadę,wiem,że są wzory na pochodną z pierwiastka,ale chyba można tu
zbadać funkcję podpierwiastkową,bo jest ściśle rosnąca tylko co potem?Oczywiście,jeśli robię
te zadanie poprawnie
15 mar 16:12
Jerzy:
Coś ci się pomieszało w tym zadaniu.Przecież h nie jest wysokością stożka.
15 mar 16:40
Michał: nie no h oznaczyłem jako wysokośc tego trojkata prostokatnego o bokach h,r,R.Wysokoscia stozka
jest H=h+r
15 mar 16:45
Michał: Chyba,że chodzi o to,że źle wyznaczyłem te H
15 mar 16:45
Jerzy:
W twoim wzorze na objętość podstawiłeś małe h
15 mar 16:46
Michał: | | πr2*(√R2−r2+R) | |
aa faktycznie,jeszcze zle napisalem,H=h+R*.To będzie V= |
| .Co z tym |
| | 3 | |
dalej zrobić?
15 mar 16:51
Mila:
H=R+x, x∊(0,R)
r
2=R
2−x
2
2)Uzależniamy V
s od x. (aby uniknąć pierwiastka we wzorze)
| | 1 | |
Vs(x)= |
| π*(R2−x2)*(r+x) |
| | 3 | |
3) Pochodna:
| | 1 | |
V'(x)= |
| π*(−3x2−2xR+R2) |
| | 3 | |
V'(x)=0
Δ=16R
2
| | 2R−4R | | 1 | | 2R+4R | |
x1= |
| = |
| R lub x2= |
| <0 nie odp. założeniom |
| | −6 | | 3 | | −6 | |
| | 1 | | 1 | |
x= |
| R dla x= |
| R funkcja V(x) ma największą wartość |
| | 3 | | 3 | |
( napisz dlaczego)
4) Objętość:
===========
Posprawdzaj rachunki
15 mar 17:40
Michał: Dzieki za pomoc
15 mar 17:53
Mila:
15 mar 17:59