.
sylwiaczek: Niech A i B beda zdarzeniami losowymi. Wykaz ze
a) P(A∩B)≤1−P(A')
b) P(A)+P(A'∩B)=P(B)+P(B'∩A)
15 mar 15:37
ite: a/
1008 druga i trzecia własność od dołu strony
15 mar 15:57
15 mar 15:58
ite:
b/ zauważ, że zbiory A i A'∩B oraz B i B'∩A są rozłączne
15 mar 16:11
iteRacj@:
b/ Można też skorzystać z gotowych wzorów:
P(X\Y)=P(X)−P(X∩Y)=P(X∩Y')=P(XUY)−P(Y)
Nie ma ich w tablicach, a maturze mogą się przydać.
15 mar 18:55
PW: a) Zbiory A i A' są rozłączne, a więc A∩B i A' też są
rozłączne (mówiąc obrazowo A∩B jest
podzbiorem A, nie może mieć elementów wspólnych z A').
Skoro tak, to z uwagi na fakt że P jest funkcją ograniczoną z góry przez 1
1 ≥ P((A∩B)∪A') = P(A∩B) + P(A'),
co kończy dowód.
Równość wynika z trzeciej własności w definicji prawdopodobieństwa
https://matematykaszkolna.pl/strona/1018.html
15 mar 22:11