Prawdopodobieństwo
nestor:

Mamy kwadrat wpisany w okrąg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt, znajdzie
się w obszarze kwadratu.
Tutaj mój rysunek poglądowy. Oczywiście prawdopodobieństwo P(A) będzie wynosiło pole kwadratu /
pole koła, gdzie A to pole kwadratu, a Ω to pole koła, jednak w jaki sposób dokładnie to
wyliczyć? Ponieważ wiem, że da się podać tutaj konkretny wynik
15 mar 14:43
ICSP: a√2 = 2r ⇒ a = √2r
i licz pole koła w zależności od r oraz pole kwadratu w zależności od r.
15 mar 14:50
nestor: | | (√2r)2 | | 2r2 | | 2 | |
Dziękuję! W takim razie P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | πr2 | | πr2 | | π | |
A jeszcze pytanko, jak z notacją, wystarczy napisać:
Ω = {πr
2 ∊ R
2}
A = {a
2 ∊ R
2}
czy jakoś inaczej?
15 mar 15:27
nestor: ICSP ?
15 mar 15:43
ICSP: a2 to jest liczba a nie element przestrzeni R2.
Tak samo πr2.
nawet nie wprowadziłeś układu.
15 mar 15:48
nestor: W takim razie nie wiem jak z notacją
15 mar 15:53
ICSP: Opisz słownie.
15 mar 15:54
nestor: Wydawało mi się że można tak oznaczać. W innym zadaniu na spokojnie można było oznaczać Ω =
{(x,y) ∊ R2 : 0 ≤ x ≤ 1 /\ 0 ≤ x ≤ 2}. Tutaj żadnych wartości liczbowych podanych nie mam,
żadnych warunków też nie.
15 mar 15:56
ICSP: Jeżeli umieściłeś swój rysunek na płaszczyźnie to możesz wprowadzać pewne oznaczenia.
Na chwilę obecną dwój rysunek wisi gdzieś w przestworzach.
15 mar 16:01