Kwadrat
6latek:

Punkt P jest takim punktem wewnetrzym kwadratu ABCD , ze AP=PC i ∡APB=70
o
Wyznacz miary katow APD i CPD
mam pytanie do tego zadania
czy punkt P moze lezec gdzie indziej niz na przekatnej AC?
15 mar 01:39
6latek: No nie . Nie moze byc w polowie przekatnej bo wtedy ∡APB= 90o a nie 70 o
15 mar 01:53
janek191:
15 mar 08:29
ite:
Punkt P jest takim punktem wewnętrznym kwadratu ABCD, że AP=PC.
To oznacza, że:
1/ pkt P jest równoodległy od A i C. Niedawno było pytanie (i odpowiedź), jaki zbiór tworzą
takie punkty.
2/ należy szukać części wspólnej tej figury i wnętrza kwadratu.
Spośród tych punktów będziesz wybierać pkt P. Należy zastanowić się, jakie miary mogą mieć kąty
o wierzchołkach w tych punktach, spróbuj zapisać ten przedział.
I pozostanie tylko wybrać ten, dla którego miara kąta wynosi 70o → rysunek janka.
15 mar 09:38
6latek: dziekuje . Juz kątty policze
15 mar 13:01
6latek: ∡APD= 110o
∡CPD= 180−45−65= 70o
15 mar 18:50
6latek: ∡CPD= 180−45−25= 110o (tak ma byc
15 mar 18:52
6latek:
ite
Nie wiem jak zapisac ten przedzial
Natomiast tlumacze sobie to tak
Punkt P lezy na symetralnej odcinka AC (czyli na przekatnej BD )
Teraz przesuwajac punkt P od srodka przekatnej AC (punkt O) w kierunku punktu D ∡APO bedzie
mniejszy od kąta 90
o
Teraz przesuwajac punkt P od punktu O w kierunku punktu B ∠APB bedzie kątem zewnetrzym ΔAPO
(trojkat prostokatny
wiec ∡APB bedzie mial miare zawsze wieksza od 90
o
15 mar 19:24
iteRacj@:

Gdyby pkt P umieścić w D, to kąt ∡APB miałby miarę 45
o. Pkt D nie należy do wnętrza kwadratu,
więc |∡APB|>45
o. Im bardziej P zbliża się do pkt B, tym miara jest bliższa 180
o.
Czyli |∡APB| ∊ (45
o,180
o). To takie ćwiczenie wyobrażni.
15 mar 19:36
6latek: Dobry wieczor

Czasami wyobraznia mnie ponosi jak patrze na ladne dziewczyny
15 mar 19:41
iteRacj@: Dobry wieczór! Nie widziałam takich tematów w tym akurat zbiorze.
15 mar 19:46
6latek: iteRacjo 
Zbior zbiorem zycie zyciem
15 mar 19:50
iteRacj@:
A rozdział o przystawaniu trójkątów jeszcze nie skończony...
15 mar 19:53
6latek: Skonczymy
itrRacj@
15 mar 19:59