trójkąt
matura19:
W trójkącie ostrokątnym ABC, AC<AB punkt S jest środkiem boku AB oraz CD jest wysokością
Na boku BC wybrano taki punkt E że kąty CAE i CBA mają równe miary
Z punktu D poprowadzono prostą prostopadłą do BC która przecięła prostą AE w punkcie M
Wykaż że |DS|=|MS|
Nie mam pomysłu jak to wykazać? pomożecie?
14 mar 22:49
Eta:

1) trójkąty DFC i DBC podobne z cechy(kkk)
to na czworokącie ADMC da się opisać okrąg ( bo kąty α są wpisane oparte na łuku MC
średnicą tego okręgu jest bok AC bo kąt ADC=90
o
i promienie |OD|=|OM|
zatem OS jest środkową ΔABC więc OS∥BC
to OS⊥DE bo OE⊥BC
czyli OS jest symetralną odcinka DM
zatem |DS|=|MS|
===============
c.n.w.
15 mar 00:38