Pierwiastek zespolony drugiego stopnia
Nowy: z = −24 − 10i
mam obliczyć z tego pierwiastek zespolony drugiego stopnia, zrobiłem to i wyszło mi −1 + 5i,
zaś poprawna odpowiedź, to 1−5i.
Może ktoś rozpisać to działanie i obliczyć ten pierwiastek, bo nie wiem gdzie mam błąd
14 mar 22:19
ICSP: pierwiastek algebraiczny raczej interpretujemy ze zbiorem a nie z liczbą. Tzn :
√−24 − 10i = { −1 + 5i , 1 − 5i }
14 mar 22:22
janek191:
Są dwa pierwiastki drugiego stopnia: −1 + 5 i i 1 − 5 i
( − 1 + 5 i)2 = 1 − 10 i − 25 = − 24 − 10 i
( 1 − 5 i)2 = 1 − 10 i −25 = − 24 − 10 i
14 mar 22:24
Nowy: Ahaa.... Dzięki
14 mar 22:28