Czy to zadanie jest jednoznacznie sformułowane ?
konkursowe: Kilku kolegów postanowiło skopać działkę.
Gdyby wszyscy zaczęli pracować jednocześnie, to skopaliby działkę w czasie 6 godzin.
Jednak do pracy przystępowali kolejno jeden po drugim, w jednakowych odstępach czasu.
Ostatni chłopiec pracował tylko jeden odstęp czasu, a pierwszy 5 razy dłużej od ostatniego.
a) Ile godzin chłopcy kopali działkę?
14 mar 22:04
Bleee:
Powyższe zadanie było jakiś czas temu.
Skoro ostatni pracował 1 jednostkę czasu, a pierwszy 5 jednostek czasu, to było ich łącznie 5.
5*6 = 30 tyle godzin w sumie musieli przepracowac
x + 2x + 3x + 4x + 5x = 30 − > x = 2
Skoro pierwszy pracował 5x... Czyli pracował przez 10 godzin.
14 mar 22:08
konkursowe: czyli domyślnie ustalamy, że po rozpoczęciu pracy nie robili sobie przerwy....
a to nie wynika z treści zadania...
nie ma też słowa o ich wydajności pracy, mamy sami założyć ze pracowali jednakowo wydajnie...
14 mar 22:19