Exp
student: f(x)=exp(x)
f(0)=1, a ile równa się f'(0)=?
14 mar 21:37
Jerzy:
Tyle samo.
14 mar 21:38
student: Ale dlaczego? Skoro f'(0)=exp(0) * 1' = exp(0) * 0?
14 mar 21:39
Jerzy:
Jaka jest pochodna funkcji f(x) = ex
14 mar 21:41
student: To samo. Ale jednak z tego co napisałem też powinno wychodzić.
14 mar 21:44
student: A nawet jakby to wziąć ze f'(0)=(e0)'=(1)'=0
14 mar 21:46
Leszek: Jakim cudem f(0) = 1 dla f(x) = ex ? ?
f '(x) = ex , czyli f '(0) = e0 = 1 , ale f(1) = e1 = e
14 mar 21:49
student: Cokolwiek do zerowej potęgi to 1.
14 mar 21:51
Adamm:
f'(0) to nie jest to samo co (f(0))'
14 mar 21:51
Leszek: Kolego @Student najpierw liczysz pochodna funkcji a potem jej wartosc ! !
NIE ODWROTNIE ! !
14 mar 21:51
student: Czyli najpier policzyć ogólny wzór na pochodną, a potem dopiero wstawiać za x ?
14 mar 21:53
student: Okej, dzięki serdeczne
14 mar 21:53
Leszek: Tak ! !
14 mar 21:53
Adamm:
@Leszek
dobrze że to powiedziałeś
mamy 2 przekształcenia
jedna z nich, T1f = f(0) − przypisujemy f jej wartość w zerze
druga T2f = f' − przypisujemy f jej pochodną
T2T1f = 0 jeśli będziemy utożsamiać liczby z funkcjami stałymi, ale
T1T2f = f'(0)
14 mar 21:55
Jerzy:
@ student... nie wiem, co bierzesz, ale bierz po pół.
wg twojego rozumowania, pochodna każdej funkcji jest równa 0
człowieku, oprzytomniej
14 mar 22:43
student: @Jerzy, spokojnie
15 mar 00:06