Reszta z dzielenia
john: Pewna liczba całkowita przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1, a przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 2. jaką daję resztę ta liczba przy dzieleniu przez 12?
Proszę o sprawdzenie
x = 4m + 1 ⋀ m ∊ C
x = 3k + 2 ⋀ k ∊ C
x = 12l + r ⋀ l ∊ C
r ∊ { 0, 1, 2, ..., 11 }
4m + 1 = 12l + r
4m − 12l + 1 = r
4(m − 3l) + 1 = r ⇒ r daje resztę 1 przy dzieleniu przez 4
więc r ∊ { 5, 9 }
3k + 2 = 12l + r
3(k − 4l) + 2 = r ⇒ r daje resztę 2 przy dzieleniu przez 3
r = 5
14 mar 21:08
Adamm:
x ≡ 1 (mod 4)
x ≡ 2 (mod 3)
x ≡ r (mod 12), 0≤r<12
z pierwszego
r∊{1, 5, 9}
z drugiego więc mamy r = 5
14 mar 21:10
john: @Adamm, A tak zostając przy moim zapisie, to dołączamy 1 do zbioru bo zakładamy że (m − 3l)
może być równe 0 tak?
14 mar 21:13
Adamm:
Napisałbym na początku
Istnieją takie m, k, l, że:
Albo
Dla pewnych m, k, l∊C
coś takiego
Tak, 1 też musi być. Liczby ze zbioru {0, 1, ..., 11} takie że
przez 4 dają resztę 1, to liczby ze zbioru {1, 5, 9}
14 mar 21:18
Adamm:
Chodzi mi o to że te m, k, l biorą się praktycznie z powietrza, więc potrzebny jest tu
jakiś kwantyfikator czy coś w tym rodzaju
14 mar 21:19
john: Okej dzięki
14 mar 21:20
john: Bede pamietać
14 mar 21:21