Ciag arytmetyczny z trygonometria
Bolsz: Wyznacz x∊R, dla ktorych 2cosx,0,sinx+√3cosx sa trzema kolejnymi wyrazami rosnacego ciagu
arytmetycznego.
14 mar 20:54
wredulus_pospolitus:
skoro 0 ma być 'środkowym' wyrazem to:
−2cosx = sinx + √3cosx
i rozwiązujesz to równanie
14 mar 21:03
Bolsz: Moglbys troche rozpisac to rownanie? Trygonometria to moja slaba strona
14 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
trzeba tutaj zastosować pewien 'trick'
obie strony dzielimy przez 2
| | 2 | | 1 | | √3 | |
− |
| cosx = |
| sinx + |
| cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
teraz zamieniamy: |
| = sin(30o) ; |
| = cos(30o) |
| | 2 | | 2 | |
− cosx = sin(30)sinx + cos(30)cosx
i stosujemy wzór na cosinusa sumy kątów (z pewnością 'doskonale' znany Ci wzór)
−cosx = cos(30
o + x)
cosx = −cosx(30
o+x) ⇔ cosx = cosx(30
o+x) ( 'pozbycie się' minusa wynika z parzystości
funkcji cosinus)
więc kiedy cosx = cos(x + 30
o)
14 mar 21:19