Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o kącie ostrym α, w którym ramię i krótsza
podstawa ma długość a. Każda krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt β.
Oblicz objętość tego ostrosłupa
Mam pytanie, czy mój sposób jest dobry.
Ponieważ wszystkie krawędzie boczne tworzą równe kąty z podstawą to spodkiem wysokości
ostrosłupa jest środek okręgu opisanego na podstawie.
1) Promień okręgu opisanego na trójkącie adc jest równy promieniowi opisanemu na trapezie
| α | ||
2) kąt przy d to 180−α, a kąty <dac i <acd są równe | , AD=DC=BC=a | |
| 2 |
| a | ||||||||||
=2R /:2 | ||||||||||
|
| a | |||||||||||
R= | |||||||||||
|
| 1 | ||
Pp= | (a+a+2a*cos α)*a*sin α=(a+a*cos α)*a*sin α | |
| 2 |
| 1 | a | |||
V= | *(a+a*cos α)*a*sin α* | *tg β | ||
| 3 | 2sin(α/2) |