trudne
Marta: Wykaż ze
| tg3o | | tg4o | | tg5o | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| tg1o+tg2o | | tg2o+tg3o | | tg3o+tg4o | | 2 | |
14 mar 19:47
Adamm:
po lewej masz zwykłą liczbę, wpisz w kalkulator i tyle
14 mar 19:51
ICSP: tg(1
o) < tg(3
o)
tg(2
o) < tg(3
o)
| 1 | |
| (tg(1o) + tg(2o)) < tg(3o) |
| 2 | |
| tg(3o) | | 1 | |
| > |
| |
| tg(1o) + tg(2o) | | 2 | |
Więc ostatecznie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
W > |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 mar 20:22
Mariusz:
Ja szacowałem ten pierwszy składnik i wyszło mi że jest on większy od jedynki
Na szacowanie pozostałych nie miałem pomysłu bo wymagało to innego szacowania
15 mar 04:12
Mario3city: Cześć,
skoro funkcja f(x) = tg(x) jest rosnąca to tg(1o)<tg(2o)<tg(3o) ...
następnie
tg1o + A = tg3o czyli tg1o = tg3o − A
tg20 + B = tg3o czyli tg2o = tg3o − B
A, B > 0; A, B << 1
w mianowniku pierwszego wyrażenia mamy zatem:
tg3o − A + tg3o − B = 2tg3o − (A+B)
podstaw to i w mianowniku będzie wyrażenie:
2 − (A+B)tg3o
stąd wniosek, że skoro mianownik jest mniejszy niż 2, to pierwsze wyrażenie jest na pewno
większe niż 12
podobnie postąp z pozostałymi i okaże się że wynik jest większy niż 32
17 mar 12:08