Prosze o pomoc!
xxx1212: W trójkąt równoramienny ABC wpisano koło. następnie poprowadzono dwie proste równoległe do
podstawy: prostą l styczną do koła i prostą k, przechodzącą przez środek koła. proste te
podzieliły trójkąt na trzy figury, których pola pozostają w stosunku 1:3:5(licząc od pola
trójkąta). wykaż, że trójkąt ABC jest równoboczny.
14 mar 19:28
Eta:
![rysunek](rys/143638.png)
1/Z treści zadania P(EFC): P(EFMN) : P(MNAB)= 1:3:5
wynika że P(ΔEFC) : P(ΔMNC) : P(ΔABC) = 1:4:9
to |EF| : |MN|: |AB|= 1:2:3 ( sam odpowiedz dlaczego?
więc |EF|=a , |MN|=2a , |AB|=3a
2/ czworokąt ABFE jest trapezem równoramiennym z wpisanym okręgiem
zatem z warunku wpisania okręgu w trapez mamy:
a+3a=|AE|+|BF| i |AE|=| BF|
to |AE|=|BF|=2a
dorysowujemy odcinek DE ∥FB otrzymujemy trójkąt ADE podobny do EFC
w którym |AE|=|FB|=|ED|=2a i |AD|= |AB|−|EF|= 3a−a= 2a
zatem ΔADE jest równoboczny
to i trójkąt ABC też jest równoboczny
c.n.w.
14 mar 20:20
Mila:
![rysunek](rys/143640.png)
P=9s− pole ΔABC
AB=a, |BC|=|AC|=b
Stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| 1 | | 1 | |
1)ΔHGC∼ΔABC⇔k2= |
| ⇔k= |
| |
| 9 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
|HG|= |
| a , |CG|= |
| b,|CH|] |
| b |
| 3 | | 3 | | 3 | |
| 4 | | 2 | |
2)ΔFEC∼ΔABC⇔k12= |
| ⇔k1= |
| |
| 9 | | 3 | |
| 2 | | 2 | | 2 | |
|FE|= |
| a, |CE|= |
| b, |CF|= |
| b |
| 3 | | 3 | | 3 | |
3) Czworokąt ABGH jest opisany na okręgu⇔
Sumy boków przeciwległych są równe.
|
AB+HG=GB+AH⇔
a=b⇔
ΔABC jest trójkątem równobocznym
14 mar 20:50