skala jednokładność, pole figury
gggmatmix: Oblicz pole figury F', która jest obrazem figury F w jednokładności o środku O(0,0) o skali k.
F={x,y) R2 : x2 + y2 −16 ≤ 0 i x≤|y| }
k=−3
Odpowiedź 108π.
Cały czas wychodzi mi 36π. Policzyłam pole wycinka koła dla części wspólnej równań i wyszło mi
4π.
Skala −3, więc wynik pomnożyłam razy k2. Wychodzi źle. Ktoś ma pomysł?
14 mar 19:02
wredulus_pospolitus:
Bo nie ta część wycinka koła została obliczona

Prawidłowe pole figury F to (16−4)π = 12π
14 mar 19:08
wredulus_pospolitus:

i F to jest wszystko NA LEWO od
niebieskich pół prostych
14 mar 19:09
gggmatmix: Dlaczego 12π? Z jakiego wzoru policzyłeś?
14 mar 19:18
gggmatmix: jesli rozbije x≤|y| to otrzymam: x≤y i x≥−y
ale wtedy to nie zadaziała i nie wiem czemu
14 mar 19:26