Proszę o pomoc :)))
xxx1212: W trójkąt ABC wpisano koło, które jest styczne do boków AC i BC odpowiednio w punktach D i E.
Wiedząc, że |AD|=|EB|=7cm oraz |DE|=10,08 cm.
a) wykaz że trójkąt ABC jest równoramienny
b) Oblicz polę tego trójkata
14 mar 18:49
wredulus_pospolitus:

1) ΔDES jest równoramienny, więc ΔADS i ΔBES są przystające (cecha BKB)
2) więc ΔABS jest równoramienny
3) więc ∡DAS = ∡EBS oraz ∡SAB = ∡SBA ... więc ∡CAB = ∡ABC
czyli ΔABC jest równoramienny (przy okazji wiemy, że DE || AB)
Obliczenie pola pozostawiam Tobie
14 mar 18:56
xxx1212: Dziękuję <3
14 mar 19:22