idk
a47: Dla jakich wartości parametru m równanie x x+ 1 2 4 + (2m + 1)2 + 4m − 5 = 0 nie ma
rozwiązań?
Widziałem, że w roziwązaniu zadania rozpatruje sie przypadek, gdy Δ>0. Ale wtedy są
rozwiązania, więc po co tak robić? Kompletnie tego nie rozumiem w zadaniach wykładniczych
14 mar 18:32
wredulus_pospolitus:
zapisz to PO LUDZKU
14 mar 18:35
wredulus_pospolitus:
co to kuźwa jest 1 2 4

Czy tez x x
14 mar 18:36
a47: tak sie skopiowalo
4x+(2m + 1)2x+1+4m2−5=0
14 mar 18:38
wredulus_pospolitus:
to nie kopiuj
1) podstawienie: t = 2x
zauważ, że 4x = 22x = (2x)2
14 mar 18:39
a47: Wiem, że takie jest podstawnie, tylko dlaczego nie wystarczy jeden warunek Δ<0, bo wtedy nie ma
rozwiazan, a o to tu chodzi
14 mar 18:43
wredulus_pospolitus:
A jakie jest założenie co do 't' przy podstawieniu

Więc co jeżeli będą rozwiązania (bądź jedno rozwiązanie) ale nie będą one dodatnie
14 mar 18:46
a47: no, ze t>0
ale tutaj nie rozumiem co mnie obchodzi czy se beda dodatnie czy jakiekolwiek, skoro ma ich nie
byc, czyli Δ<0 i koniec balu
14 mar 18:47
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to mamy równanie:
sin
2x + 2sinx − 3 = 0
robimy podstawienie: t = sinx ; t∊<−1;1>
t
2 + 2t − 3 = 0
(t+3)(t−1) = 0
więc:
t = −3 lub t = 1
to ile będzie tutaj rozwiązań? Jedno czy dwa? I dlaczego

Teraz widzisz dlaczego?
14 mar 18:50
a47: tutaj bedzie 1, ale sami do tego dochodzimy a nie tresc zadania to warunkuje
a tam jest ze ma nie byc, wiec po co w ogole przypadki, ze sa. Wzory vietea sie stosuje, gdy
istnieją rozwiązania.Tu ma ich nie byc. Dla mnie logicznym by bylo, zeby juz ich nie
ropatrywac
14 mar 18:54
ICSP: to rozwiąż sobie równanie :
4x + 5*2x + 4 = 0
i pochwal się rozwiązaniami.
14 mar 18:58
wredulus_pospolitus:
no to w Twoim zadaniu ... po podstawieniu może dla jakiegoś parametru 'm' wyjść, że oba
rozwiązania takiego równania (już po podstawieniu) będą ujemne

Czyli nie będą spełniać
warunku podstawienia ... ergo − wyjściowe równanie (przed podstawieniem) NIE BĘDZIE miało
żadnych rozwiązań dla tegoż parametru 'm'.
14 mar 18:58
a47: Dla mnie to jest niedorzeczne, ale juz mniejsza z tym.
Czyli w takich zadaniach zawsze musze z wzorow vietea sprawdzić, dla jakich parametrow
rozwiazania sa dodatnie?
W przypadku gdy ma byc jedno rozwiazanie tez?
14 mar 19:01