układ
ulk: Rozwiąż układ
,
√x+y=58
√y+x=88
14 mar 18:30
wredulus_pospolitus:
założenia:
x≥0
y≥0
√x = 58 − y
więc:
√y + (58−y)
2 = 88
z tym już sobie poradzisz
14 mar 18:38
ulk: a jak to dalej do kwadratu czy jak?
14 mar 18:42
wredulus_pospolitus:
chociaż chyba najprościej będzie tak:
założenia:
.....
√x = 58−y −> x = (58 − y)2 <−−− rysujesz tą parabolę
√y = 88 − x −> y = (88 − x)2 <−−− rysujesz ta parabolę
14 mar 18:47
ulk: Czyli najlepiej geometrycznie?
14 mar 18:59
Mila:
Zgaduję.
58=√x+y
58=9+49=√81+72
88=√y+x
88=7+81=√49+92
x=81,y=49
14 mar 19:27