zadanie
sylwek: witam mam coś takiego i nie wiem od której strony to ugryźć.....pomóżcie proszę mam to na
jutro
1. Mirka i Dorota kupowały welnę. Mirka kupiła o 5 motków więcej niż dorota. W domu okazało się
że przez pomyłkę Mirka zabrała kilka motków Doroty i ma teraz o x motków więcej niż Dorota.
Które wyrażenie to opisuje wytłumacz
(x+5)x2
(X+5):2
(x−5)x2
(x−5):2
2.Ogród ma kształt równoległoboku o bokach 80 m i 50 m. Oblicz odległość między krótszymi
bokami tego równoległoboku wiedząc, że dłuższe boki są odległe o 40 m
14 mar 18:27
sylwek: pomyślałem i wyszło mi ,,,,,ze w drugim zadaniu obliczyłem pole z jednym bokiem i podanż
wysokością a drugą wysokość policzyłem już z gotowego pola czy tak?
14 mar 18:38
sylwek: prosze pomóżcie,
z tym pierwszym
14 mar 19:05
wredulus_pospolitus:
"to opisuje" znaczy co
14 mar 19:10
wredulus_pospolitus:
2)
Pole równoległoboku = a*h , gdzie h to odległość pomiędzy bokami 'równej długości' (w tym
przypadku)
Więc obliczasz pole biorąc a = 80 i h = 40 (raczej h = 30 powinno być)
Mając pole podstawiasz znowu do wzoru:
P = a*h ... tym razem jednak a=50 ; h nie znamy ... a P jest tyle co wyliczyliśmy wcześniej
14 mar 19:13
sylwek: drugie zrobiłem już wcześniej ale pierwsze......
powinno być które wyrażenie opisuje ile motków Mirka powinna oddać Dorocie przepraszam
ale już nie kontaktuję tyle mam zadań z matmy, fizyki i jeszcze niemiec i wszystko na jutro
horror.
14 mar 19:17