prawdopodobienstwo warunkowe
imie: Sześciokrotnie rzucamy kostką do gry. Wśród otrzymanych wyników są dokładnie trzy dwójki. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie otrzymaliśmy piątkę?
|Ω|=6
6
Niech A będzie zdarzeniem polegającym na otrzymaniu piątki w pierwszym rzucie, a B zdarzeniem
polegającym na otrzymaniu trzech dwójek we wszystkich rzutach.
| | | |
|B|= | *53 (3 dwójki na sześciu miejscach,na reszcie trzech miejsc cyfry inny niz 2) |
| | |
A∩B=Piątka w pierwszym rzucie i trzy dwojki we wszystkich rzutach
a w rozwiązaniu jest
| | | |
|A∩B|= | *5*5,dlaczego tak skoro maja byc trzy dwojki? |
| | |