Pomocy: Może ktoś mi to sprawdzić

Oblicz współrzędne punktu B znając współrzedne punktu A i współrzedne wektora AB?
→
A=(-1, -2) : AB=[1, -3]
→
AB= [-1, -xB : 1-yB]
-1 - (-xB) =1
xB= 1+(-1)
B=(xB , yB)
-xB = -1| / (-1)
xB=2
1-yB= -3
-yB= -3+1
-yB= -2/ (-1)
yB=2
xB=2 i yB=2
17 lis 08:44
b.: →
AB = [xB-(-1), yB-(-2)] (od współrzędnych końca, czyli B, odejmujesz współrzędne A)
czyli
{ xB-(-1) = 1
{ yB-(-2) = -3
itd.
17 lis 11:04
Pomocy: a teraz dobry wynik xB= (-1, 3)
jak by ktoś mógł całość napisać

?
17 lis 11:15
b.: nie, niedobry...
masz napisany układ równań (w poście z 11:04), rozwiąż go tutaj, to Ci powiemy, gdzie
masz błąd
17 lis 15:34
Pomocy: mam tak samo napisane jak wyżej tylko wyniki dałem xB= (-1, 3)
nierozumie tego niewiem nigdy jak sa dwa minusy czy dają plusy i naodwród
17 lis 16:02
17 lis 16:06
karloz: jeżęli przed nawiasem masz "-" (minus) to zmieniasz wszystkie znaki znajdujące się przed
poszczególnymi elementami w nawiasie na przeciwne, np.:
-(3x + 5) = -3x - 5
jeżeli w nawiasie masz "-" to po zamianie w efekcie będzie "+", np.:
-(-3x + 5) = 3x + 5
rozwiąż sobie teraz ten układ na spokojnie, krok po kroku - spokojnie dasz sobie radę

a przy okazji - potrafisz coś takiego zrobić w układzie współrzędnych? tzn narysować ten
wektor?
17 lis 16:10
Marta: a do której ty klasy chodzisz?
17 lis 16:22
17 lis 16:24
18 lis 13:24
18 lis 13:34
b.: już Ci pisałem, że Twój układ równań jest zły: powinno być
{ xB-(-1) = 1
{ yB-(-2) = -3
zob. post z 17 lis 11:04
rozwiąż *ten*układ*powyżej*
jeśli chodzi o rozwiązanie Twojego układu, to tylko tu jest źle:
-yB= -3+1
a powinno być
-yB= -3-1
czyli yB=4
(ale to nie jest dobre rozwiązanie zadania, bo Twój układ równań jest niepoprawny...)
18 lis 13:47
yeti:
Więc się lituję

→
A( - 1, -2) AB =[1, - 3] B(x
B , y
B)
→
AB =[ x
B - x
A , y
B -y
a]
x
B - (-1) = 1 y
B - (-2) = - 3 wiesz,że - ( -) = +

czyli
x
B +1 =1 y
B+2 = - 3
x
B = 0 y
B = - 5 więc B(0, -5) OK



18 lis 13:53
Pomocy: dzięki

!
18 lis 15:52