Wyznacz wzór funkcji
Kamila : Wyznacz wzór funkcji liniowej, który spełnia warunki f(−4)=11 i f(2) = −1
14 mar 08:32
Jack:
Prosta przechodzaca przez 2 punkty (−4,11), (2,−1)
dasz rade!
y = a(x−x
A) + y
A
u Ciebie np.
X
A = −4, Y
A = 11
X
B = 2, Y
B = −1
(oczywiscie mozesz wziac te punkty na odwrot...)
14 mar 08:42
Kamila : Jeszcze jedno. Jak mam liczbę 2.5 to przeciwna i odwrotna do niej do −2/5?
14 mar 08:54
wredulus_pospolitus:
dokładnie
14 mar 09:35
Mariusz:
Widziałem jak jeden wyprowadzał wzór na wielomian interpolacyjny Lagrange
Zaczął od przypadku gdy wartości rzędnych są zerami − postać iloczynowa
Drugi przypadek to ten w którym jedna wybrana wartość rzędnej jest równa jeden
a pozostałe wartości rzędnych są zerami
Mając te dwa przypadki łatwo uzyskać wzór wielomian interpolacyjny Lagrange
dla zbioru n+1 dowolnych punktów
14 mar 17:03
Adamm:
@Mariusz
chciałbyś to może przedstawić/odesłać do odnośników ?
14 mar 17:12
Mariusz:
Widziałem to na youtube jak jeden doktor wygłosił wykład wprowadzający do szyfru RSA
https://www.youtube.com/watch?v=aFDIxsrzMjs
Przedstawia w tym wykładzie
Interpolację wielomianową Lagrange
Arytmetykę modularną
Myślę że jego wykład jest prowadzony w sposób przystępny nawet
dla gimnazjalisty czy licealisty
Ja kiedyś napisałem program do interpolacji wielomianowej trzema metodami
1. Przez rozwiązanie układu równań
2. Za pomocą różnic dzielonych Newtona
3. Za pomocą interpolacji Lagrange
ale mam to na innym dysku
14 mar 17:31
Mariusz:
f(−4)=11 i f(2) = −1
Dla tego przykładu
Chcemy aby f(2)=1 więc
Chcemy aby f(−4)=1 więc
Jeśli zatem f(−4)=11 i f(2) = −1
to
| | −1 | | 1 | |
11( |
| (x−2))−1( |
| (x+4)) |
| | 6 | | 6 | |
−2x+3
y=−2x+3
14 mar 18:11