Podstawianie za logarytm a zbiór wartości funkcji
Kyatt: Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie tego (oraz mu podobnych zadań):
https://matematykaszkolna.pl/forum/307890.html.
Mianowicie po podstawieniu t za
logarytm możemy znaleźć maksimum funkcji g(t). Moje pytanie brzmi:
Czy podstawiając literkę za logarytm zachowujemy tak jakby wartości funkcji? Bo zgodnie z
definicją równości funkcji to
Dwie funkcje są równe gdy mają równe dziedziny i przyjmują takie same wartości dla tych samych
argumentów. Dziedzinę można
Zagwarantować, ale skąd pewność, że minimum funkcji g(t) jest też minimum f(x)?
14 mar 00:13
ICSP: Po podstawieniu dziedzina nowej funkcji to zbiór wartości funkcji w podstawieniu tj :
t = log2 (x)
wiec dziedziną funkcji f(t) będzie zbiór wartości funkcji log2 (x) , czyli R
Jak masz równanie dwukwadratowe :
ax4 + bx2 + c = 0
i stosujesz podstawienie t = x2
to zakładasz t ≥ 0
Założenie to wynika ze zbioru wartości funkcji kwadratowej f(x) = x2.
14 mar 09:47