Okrag i czworokat
6latek:

Przez dwa dane punkty A i B okregu o(O,r) prowadzimy proste prostopadle do AB przecinajace
okrag odpowodnio w punktach D i C
Wykaz ze jesli punkty nie sa koncami jednej srednicy to czworokat ABCD jest prostokatem
na czworokacie mozna opisac okrag jesli suma przeciwleglych kataow wynosi 180
o
Wobec tego kąty C i D maja po 90
o
Takie byloby moje rozwiazanie
jednak w podpowiedzi mam aby wykazac ze AC i DB sa srednicami okregu
13 mar 22:44
Pytający:
ΔABC jest trójkątem prostokątnym (wynika to z opisu zdania) i jest on wpisany w okrąg.
Stąd wynika, że AC jest średnicą.
Analogicznie dla trójkąta ACD.
13 mar 22:50
6latek: OK. Juz widze
13 mar 22:59
Eta:

Wykaż,że |AB|=|DC|
13 mar 23:18
6latek: Przepraszam ogladalem film
Juz probuje
Jesli ze srodka tych okregow poprowadze prosta prostopadla do siecznej AD to to prosta
podzieli
kazda z cieciw na polowy
Wniosek |AB|=|CD|
13 mar 23:52
wredulus_pospolitus:
6latek ... tak ... ale Ty stwierdziłeś, że ów prostopadła podzieli sieczne na pół ... a musisz
to pokazać (wystarczy napisać jedną rzecz

)
13 mar 23:57
6latek:

PB=PC
PA=PD
PA−PB=AB
PD−PC=CD=AB
Tak powinno byc dobrze
Eta
14 mar 00:01
6latek: wredulus a co nalezalo napisac ?
14 mar 00:03
6latek: No nic dobranoc

rano zobacze .
14 mar 00:09
wredulus_pospolitus:
A skąd wiesz, że PB = PC ? Na jakiej podstawie to? Brakuje jednego stwierdzenia, a nim jest:
ΔOBC jest równoramienny ... więc OP jako wysokość sprawia, że PB = PC
Analogicznie AP = PD
I robisz tą różnicę.
14 mar 00:12
6latek: Dobrze
14 mar 09:38