Parametr
Bolsz: Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2−x+m−m2=0 posiada dwa rozne rzeczywiste
pierwiastki, ktorych roznica jest wieksza rowna od 3 i mniejsza rowna 5 oraz ktorych suma
odwrotnosci jest mniejsza rowna od−0,5?
13 mar 22:31
janek191:
Δ > 0
| | − b +√Δ | | − b − √Δ | | √Δ | |
x2 − x1 = |
| − |
| = |
| ⇒ |
| | 2 a | | 2a | | a | |
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = |
| ≤ −0,5 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
Wzory Vieet'a
13 mar 22:44
Eta:
1/Δ>0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
3/ |
| + |
| = |
| < −0,5 |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
13 mar 22:45