Funkcje liceum
czarek12: Witam, takie zadanko mam
Funkcja homograficzna F jest monotoniczna w przedziałach (−∞,0) i (0, ∞) Zbiór R − {3} jest
zbiorem wartości tej funkcji, a wartość 5 funkcja przyjmuje dla argumentu 3
1. Znajdź wzór funkcji
2. Wyznacz miejsce zerowe
3. Wyznacz argumenty, dla których funkcja przyjmuje wartości większe od 1
Co do samego polecenia, to f(3) = 5, tak? Ale co mi to daje? Nie mam kompletnie pomysłu jak
zacząć
13 mar 22:01
wredulus_pospolitus:
nie może być f(3) = 5 ... skoro x=3 NIE NALEŻY DO DZIEDZINY FUNKCJI
13 mar 22:11
Eta:
hiperbola :
i z treści zadania :
| | a | |
f(x)= |
| +3 bo x=0 asyptota pionowa i y=3 asymptota pozioma |
| | x | |
===========
b) f(x)=0 ⇒ ..................
c) f(x)>1 ⇒ ............
dokończ
13 mar 22:12
wredulus_pospolitus:
ach nie ... zbiór funkcji ... oki ... cofam co napisałem
13 mar 22:12
Eta:
Czytanie ze zrozumieniem

ZW= R\ {3}
13 mar 22:13
Mila:

y=3 asymptota pozioma ( ze zbioru wartości)
x=0 asymptota pionowa ( Z dziedziny, x=0 ∉D)
a=6
| | 6 | |
f(x)=3+ |
| resztę spróbuj sam |
| | x | |
13 mar 22:20
czarek12: dziękuję bardzo za pomoc
13 mar 23:25