funkcja homograficzna
bff: Wyznacz zbiór wartości funkcji
Kompletnie nie mam pomyslu jak zazcząć
13 mar 21:28
wredulus_pospolitus:
Pochodne znamy? Przebieg zmienności funkcji potrafimy robić?
Tak ... to już wiesz co robić.
Nie ... no to masz problem
13 mar 21:38
bff: Nie i nie, a jest to zadanie sprawdzianowe − druga liceum
13 mar 21:38
Eta:
Df=R
y(x2+1)=4x
yx2−4x+y=0 Δx=16−4y2
Δ≥0 ⇒ 16−4y2≥0 /:(−4) ⇒ y2−4≤0 ⇒y∊<−2,2>
ZW=<−2,2>
==========
13 mar 21:43
ABC:
po przekształceniu masz równanie
yx2−4x+y=0 gdzie y jest parametrem
dla x=0 dostajesz y=0
natomiast dla y≠0 masz równanie kwadratowe z parametrem, liczysz deltę
Δ=16−4y2
Δ≥0 ⇔16−4y2≥0⇔4−y2≥0⇔y∊[−2,2]
i taki jest zbiór wartości
13 mar 21:50
bff: dziękuje bardzo
13 mar 21:59