trójkat
ohja: Skonstruj trójkat o wierzchołkach A, B, C, gdzie BC=7,5cm, kat ABC=45 oraz AB−AC=1cm.
13 mar 20:57
wredulus_pospolitus:
Z czego potrafisz korzystać ?
Znasz tw. cosinusów ?
13 mar 21:12
wredulus_pospolitus:
Posiadasz cyrkiel ?
13 mar 21:12
ohja: znam tw cosinusów
13 mar 21:12
wredulus_pospolitus:

No dobra, więc:
1) najpierw (za pomocą cyrkla i ekierki) wyznaczymy kąt 45
o (nie oszukujemy pomagając sobie
kratkami w zeszycie

)
2) za pomocą ekierki rysujemy kąt prosty
3) bierzemy cyrkiel do łapki i zaznaczamy na bokach łuki (dowolny − ale ten sam promień)
4) wbijamy w te punkty i znowu zaznaczamy łuki, tym razem 'pomiędzy' bokami (promień 'dowolny',
byleby nie za mały)
5) ich przecięcie daje nam drugi punkt
6) i mamy kąt 45
o
13 mar 21:18
wredulus_pospolitus:
'podstawą' będzie BC ... ekierką odmierzamy 7.5 cm i teraz pora na rachunki:
|AB| − |AC| = 1 cm −> |AB| > |AC|
oznaczmy |AC| = x , wtedy |AB| = x+1
więc z tw. cosinusów:
x2 = (x+1)2 + (7.5)2 − 2*(x+1)*7.5*cos(45o)
wyznaczasz 'x'.
Mając 'x' odmierzasz długość na cyrku, cyrkiel wbijasz w wierzchołek C i zataczasz łuk ...
przecięcie się łuku z wyznaczoną wcześniej prostą (będącą pod kątem 45o do podstawy BC)
będzie da nam ostatni wierzchołek.
13 mar 21:22
an:

To ma być rysunek konstrucyjny, a nie jakieś przedszkole.
konstrujemy dwie proste przecinające sie pod katem 90
o następnie sieczną i mamy dwie proste
pod ∡45
o przecnające się w B odmierzamy odcinek BC=7.5cm z punktu C prowadimy prostopadłą
do drugiego ramienia mamy punkt D, BD=CD mamy trójkąt CDA o wymiarach zgodnie
z treścią zadania wyliczamy x jw. Teraz musimy skonstruować odcinek x o wyliczonej długości
Okrąg ma r=a ; CF=2a−2 ; FH=2a−1;HJ=1;EF=2; GF=1 , m||n konstrukcji prostopadłych
i równoległych nie pokazuje gdyż sa to "podstawowe podstawy" i zaciemnią rysunek
15 mar 14:06