Udowodnij nierówność
Rrr: Udowodnij, że dla każdego dodatniego całkowitego n zachodzi nierówność
3n + 4n + (n+1)n + (n+2)n ≤ (n+3)n
13 mar 20:50
wredulus_pospolitus:
| (n+3)n | | 1 | | 1 | |
| = (1 + |
| )n < (1 + |
| )n −> e1 |
| (n+2)n | | n+2 | | n | |
dla n>2 prawdą będzie, że:
| | 1 | |
kn < |
| (k+1)n (dla dowolnego naturalnego k < n+2) |
| | 2 | |
| | 1 | |
L = 3n + 4n + ... + (n+1)n + (n+2)n < |
| 4n + 5n + ... + (n+2)n < ... < |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
< (2 − |
| )*(n+2)n < 2*(n+2)n < 2* |
| (n+3)n = (n+3)n |
| | n | | 2 | |
c.n.w.
PS. tak wiem ... trzeba jeszcze wykazać to dla n=1 i n=2 ... do dzieła.
13 mar 21:36